På dom branta slutnigarna av Les Monts Damnes i Chavignol hittar man några av loire absolut bästa viner och legendariska vinmakare. Av en mer eller mindre hanfull producenter är Pascal Cotat en av dom. Familjen Cotat eller Cotat Fréres drevs av bröderna Francis och Paul Cotat som på den tiden producerade vin från tre olika lägen, Les Monts Damnes, Le Cul de Beaujeu och La Grand Côte.
Man skördade gemensamt samt vinifierade allt tillsammans men dock buteljerades vinerna under enskilda etiketter. Varför man gjorde på det viset är en omdiskuterad historia och involverar allt från fransk byråkrati till skattefrågor mm. Bröderna Cotat producerade vin tillsammans från slutet av andra världskriget fram till början av 90 talet då Francis och Paul beslöt sig för att dra sig tillbaka och överlämna egendomen till sina söner Francois och Pascal Cotat. Idag är egendomen uppdelad och kusinerna tillverkar vin på var sitt håll även om grund filosofin, passionen och sättet att arbeta på går i stil med de båda brödernas tidigare verk.
Pascal arbetar sina totalt 2,5 ha vingårdar och rankor utifrån ekologiska principer och tillämpar igen odlad jäst vid fermentering. Man jobbar med gamla vinrakar som ger en naturlig låg avkastning och är en av dem sista i by att skörda sina druvor för att på så vis uppnå högre komplexitet och fenolisk mognad i vinerna. Detta kan tänkas ge obalanserade och klumpiga viner men så är inte fallet med tanke på den unika kimmerigeleran som dominerar Les Monts Damnes och La Grande Côte som ger upphov till dess fantastiska mineralitet och syra. Förövrigt samma jodmån som dominerar Chablis bästa vingårdar.
La Grand Côte
La Grande Côte omfattar totalt 2,5 ha varav Pascal producerar vin från 1 ha och ägs uteslutande av både kusinerna Cotat. Vinrankornas ålder är ca 65 år och ger vid detta lag en naturligt låg avkastning och hög koncentration i vinerna. Markprofilen domineras av kimmerigelera som ger uttryck för dess mineraliska och syrarika karaktär samtidigt som vingårdens sydexponering ger hög mognad och densitet i vinet. Druvorna pressas i moderna pneumatiska pressar utan att krossas eller avstjälkas innan. Vinet tappas sedan på ståltank för debourbage innan det får ligga på 8 måndar på 50 åriga demi-muids ( 600l ) för att genomgå jäsning. Pascal Cotat´s La Grande Côte har nästan alltid en mer mineralisk karaktär och höger syra än Les Monts Damnes med tanke på sitt topografiska högre läge.
Les Monts Damnés
La Monts Damnes (det fördömda berget) heter den legendariska vingården belägen bakom byn Chavignol i distriktet Sancerre. Vingården tillhör ett av Loire´s brantaste lägen och på sina håll så brant att man utvecklat en speciell metod för att skörda druvorna för hand. Metoden bygger på att plockarna firas ner på en typ av kläke för att undvika att falla. Rankorna vila på en platå av kimmerigelera och har en snittålder på 40 år. Druvorna pressas i moderna pneumatiska pressar utan att krossas eller avstjälkas innan. Vinet tappas sedan på ståltank för debourbage innan det får ligga på 8 måndar på 50 åriga demi-muids ( 600l ) för att genomgå jäsning. Pascal Cotat´s viner till hör en handfull vinmakare i Sancerre som fortfarande arbetar enligt traditionella metoder så som gamla 600 liters fat för micro-oxidation och endast naturlig jäst. Här bjuder vinerna på större djup, generositet, komplexitet och framför allt terroir i jämförelse med de moderna aromatiserade Sancerre viner.
Pascal Cotat Rosé
Från 0,1 ha och med en årlig snitt produktion på 600 flaskor tillverkar Pascal sin rosé på 100% Pinot Noir. Vinet bjuder på elegant rödfruktig karaktär med frisk syra och hög mineralitet, lätt blommig,floral stil och inslag av blodapelsins zest. Idag klassas vinet som franskt bordsvin men borde i själva verket klassas AOC Sancerre. Här går åter meningarna isär mellan familjen Cotat och franska myndigheterna. Tydligen ska staden Chavignol velat köpa vingården av Pascal till ett skamligt lågt pris för att sedan jämna den med marken, asfaltera den och använda som parkering för turist bussar!? När Pascal vägrat svarade myndigheterna med att frånta honom rätten att etikettera som appellationsvin.